Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) – Visievorming
Voor zorginstellingen kan het lastig zijn om met E-Health aan de slag te gaan, omdat er nog niet goed over nagedacht is hoe dat zou kunnen. U kunt € 20.000 subsidie aanvragen voor het ontwikkelen van een visiedocument waarin u beschrijft hoe E-Health bijdraagt aan de missie en doelstellingen van uw zorgorganisatie.
De Stimuleringsregeling E-Health (SET) is bedoeld voor de uren die u hieraan gaat besteden gaat of het inhuren van een adviseur op het gebied van E-Health. Deze kosten zijn volledig subsidiabel.
Wat is SET-subsidie?
De Stimuleringsregeling E-Health Thuis Visievorming (SET) stimuleert het gebruik van bestaande e-health toepassingen, zodat mensen (langer) zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Inzet van technologie kan immers ouderen met een chronische ziekte of beperking helpen om met een goede kwaliteit van leven zelfstandig te kunnen blijven wonen.
Wat is SET Visievorming?
De SET Visievorming is een subsidie-onderdeel van 20.000 euro die organisaties kunnen aanvragen om dus tot een gedegen visie te komen. Bijvoorbeeld voor uw eigen uren en/of het inhuren van een adviseur. Deze kosten worden bovendien volledig vergoed tot het maximum subsidiebedrag.
Let op! Ook andere subsidievariant mogelijk: SET Innovatieclusters
De SET biedt ook subsidiemogelijkheden voor zorginstellingen. Dat is een andere subsidieregeling dan de SET Visievorming, genaamd: SET Innovatieclusters. Deze subsidie kunt u alleen aanvragen als u samen met een inkoper van zorg gaat samenwerken aan het opschalen én borgen van bestaande e-health oplossingen. Bij die regeling kunt u subsidie krijgen voor bijvoorbeeld personeel, opleidingen en concrete investeringen in e-health toepassingen. Dit is een andere variant van het subsidieprogramma.
Lees voor meer info over de SET Innovatieclusters deze pagina…
Voor wie is de SET-subsidie?
De subsidie is bedoeld voor aanbieders van zorg en/of ondersteuning zoals bedoeld onder de Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet langdurige zorg (Wlz) en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bijvoorbeeld wijkverpleging, huisartsenzorg, zorginstellingen, net zoals dagbesteding of geestelijke gezondheidszorg.
⇒ Deze subsidie kan worden aangevraagd tot en met 31 december 2022 ⇐
Wat zijn e-health toepassingen?
E-health is eerst een verzamelbegrip voor innovatieve en digitale zorg thuis, en heeft tot doel ouderen zelfredzamer te maken, zodat ze langer veilig en verantwoord thuis kunnen wonen. Bijvoorbeeld: beeldzorg; telemonitoring; communicatieplatforms en personenalarmering. Zie ter illustratie ook de voorbeelden aan het eind van dit artikel.
Subsidiabele kosten
Kosten die voor subsidie in aanmerking komen zijn:
♦ Personeelskosten (bijv. voor het schrijven van het visiedocument);
♦ Kosten voor het verstrekken van advies en/of procesbegeleiding door derden.
Waar moet de aanvraag aan voldoen?
Bij de aanvraag moet ook een beknopte beschrijving meegestuurd worden, waarin duidelijk wordt op welke wijze u tot een gedragen visie op de bijdrage van e-health in het realiseren van organisatiedoelen komt. U vertaalt dit daarna door in een concreet activiteitenplan.
Hiervoor beschrijft u welke verschillende organisatieonderdelen én hoe de inkoper(s) van zorg of ondersteuning in het visievormingsproces betrokken worden. Bij extern advies stuurt u ook de offerte van de adviseur of consultant mee.
In het plan van aanpak voor het visievormingsproces beschrijft u de onderstaande zaken:
-
De regio (werkgebied) en de regionale opgave en ontwikkelingen;
-
De huidige praktijksituatie van zorg en ondersteuning aan cliënten thuis in de desbetreffende regio en de partijen die daarbij betrokken zijn;
-
De e-health toepassingen die al worden gebruikt en de ervaringen met het gebruik van deze e-health toepassingen en de uitrol in de werkprocessen;
-
De veranderopgave die gerealiseerd moet worden om de toepassing in gebruik te gaan nemen;
-
Op welke wijze u tot een gedragen visie op de bijdrage van e-health wil komen;
-
Waar u naar toe wilt en welke knelpunten u nu voorziet in relatie tot de organisatiedoelen en veranderopgave.
-
Hoe het de visievorming tot stand wil brengen.
-
Op welke wijze verschillende zorgorganisaties én de inkoper van zorg of ondersteuning in het visievormingsproces betrokken worden.
-
De mogelijke inzet van externe adviesorganisaties aan het vormen van de visie om tot een opschalingsproject te komen.
Wat zijn de voorwaarden?
Om voor subsidie in aanmerking te komen voor de Stimuleringsregeling E-Health Thuis Visievorming (SET) gelden onderstaande voorwaarden:
♦ De aanvrager is een aanbieder van zorg en/of ondersteuning (Wmo 2015, Zvw, Wlz (thuis))
♦ De aanvraag draagt bij aan de algemene doelstelling van de SET: zorgen dat ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of beperking met een grotere kwaliteit van leven, langer thuis kunnen wonen. Dit door het opschalen én borgen van bestaande e-health-oplossingen (die al op de markt zijn en waarvan u beschrijft hoe ze in uw organisatie ingezet zouden kunnen worden).
♦ De aanvrager maakt in een beknopt plan van aanpak en stappenplan duidelijk op welke wijze de aanvrager tot een gedragen visie komt over de bijdrage van e-health aan het realiseren van zijn/haar organisatiedoelen.
♦ De aanvrager maakt duidelijk hoe de verschillende organisatieonderdelen én de inkoper van zorg of ondersteuning in het visievormingsproces betrokken worden
♦ En de aanvrager levert bij betrokkenheid van een derde partij (indien van toepassing) een offerte van deze derde partij.
Voorbeelden e-health toepassingen
Diverse bestaande e-health toepassingen die u kunnen inspireren:
-
Personenalarmering: een apparaat dat, in een noodsituatie, vanuit huis en eventueel daarbuiten alarm kan slaan. Varianten waar u aan kunt denken: personenalarmering met bijvoorbeeld lokalisatie/GPS functie, zodat het apparaat bij alarm de locatie van de persoon kan bepalen.
-
Geofencing/tracking/dwaaldetectie: een apparaat met GPS functie, dat op afstand de drager van dit apparaat kan volgen, of dat een melding genereert op het moment dat iemand zich buiten een vooraf ingegeven zone begeeft.
-
Leefstijlmonitoring: sensoren en algoritmen die afwijkingen in dagelijkse activiteiten registreren en op basis hiervan een alarm genereren. Zoals val-sensoren: sensoren die vallen detecteren en alarmen genereren.
-
Beeldzorg: beeldcontact tussen cliënt en zorgprofessional, bijvoorbeeld als opvolging van een alarm of als sociale functie.
-
Telemonitoring: begeleiden van patiënten op afstand. Patiënten krijgen meetapparatuur in huis, waarmee de arts dus hun gezondheid in de gaten houdt en vervolgens informatie en begeleiding bij de behandeling kan geven.
-
Wondzorg app: app die helpt om wondzorg op afstand uit te voeren, te monitoren en ook af te stemmen.
-
Medicijndispensers: medicijndispensers bieden automatisch een zakje pillen aan; namelijk op de juiste momenten, in de goede samenstelling en dosering.
-
Elektronische Toedieningsregistratie (eTDR): module die het toedienen van medicatie elektronisch registreert. Gebruik van de module vermindert de kans op medicatiefouten.
-
Slimme sloten: oplossingen om sloten digitaal te bedienen.
-
Online communicatieplatforms: tussen professionals en cliënt; denk aan betere afstemming van zorg en ondersteuning tussen cliënt, professionals en mantelzorgers.
-
Communicatieplatforms tussen buurtbewoners: buurtplatforms, bevorderen sociale contacten in de buurt.
-
E-Mental Health: e-health toepassingen in de GGZ: psycho-educatie; informatie aan cliënten of aan familie/naastbetrokkenen over hoe zij kunnen omgaan met een psychische beperking.
-
Online behandelmodules.
-
Sociale robotica: robotdieren of sociale zorgrobots: stel u voor, knuffeldieren die reageren op hun omgeving, met bijvoorbeeld geluid of beweging.
Hulp bij het aanvragen van SET Visievorming: bel nu!
Brands Subsidieadvies helpt u graag bij uw aanvraag. Wij zijn gespecialiseerd in het aanvragen van subsidies voor zorgorganisaties. In de loop der jaren hebben bovendien al vele instellingen door onze hulp subsidie en ondersteuning ontvangen. U bent bij ons dus aan het juiste adres.
Wij kijken om te beginnen eerst vrijblijvend of uw ambitie past bij deze subsidieregeling. Als dat zo is gaan we daarnaast graag voor u aan de slag om te komen tot een succesvolle aanvraag.
Neem direct contact met ons op via telefoonnummer 0527-785314,vul het contactformulier in of mail naar: info@brandssubsidieadvies.nl.
Er zijn bovendien meer regelingen en subsidies waar zorgaanbieders gebruik van kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de regeling (Ont)regelprojecten Zorgaanbieders.
Lees voor overige subsidies ook deze pagina.