Praktijkleren subsidie aanvragen kan weer vanaf 2 juni 2023.
Zorg dat uw aanvraag op tijd klaarligt en stuur nu al de nodige gegevens!
Weten welke gegevens nodig zijn? Stuur een email naar info@brandssubsidieadvies, o.v.v. Praktijkleren.
Subsidie Praktijkleren 2023
Begeleidt u tijdens het huidige schooljaar 2022/2023 leerlingen en studenten binnen uw bedrijf of instelling? Als werkgever kunt u daar geld voor ontvangen via de Subsidie Praktijkleren 2023. Aanvragen is weer mogelijk vanaf 2 juni 2023.
Dit artikel gaat dus over subsidie voor BBL-leerlingen. U kunt ook subsidie aanvragen voor leerlingen in de Derde Leerweg (MBO-OVO). Daar is immers een afzonderlijke regeling voor. Lees hiervoor ons artikel over Praktijkleren Derde Leerweg.
Wat is het doel van Subsidie Praktijkleren 2023?
De overheid wil u aanmoedigen om leerlingen werkervaring te laten opdoen. Daarom krijgt u subsidie. Het is een tegemoetkoming voor uw begeleiding van de leerling of student. U krijgt de subsidie met terugwerkende kracht over het schooljaar 2022/2023.
Hoeveel subsidie is er mogelijk?
Het maximale subsidiebedrag is 2.700 per leerling. Dit bedrag is afhankelijk van het aantal stageweken. Stel, u heeft 3 leerlingen die 40 weken begeleid worden, dan heeft u na afloop van het schooljaar dus recht op maximaal 3 x 2.700 euro = 8.100 euro.
Krijg ik subsidie voor elke stagiair?
U heeft recht op subsidie voor verschillende werk- en ervaringsplaatsen. Meestal gaat het bij bedrijven om BBL-trajecten (Beroeps Begeleidende Leerweg) van vmbo of mbo-opleidingen. De leerling werkt in dat geval doorgaans vier dagen in uw bedrijf en gaat één dag naar school.
Hoe weet ik of mijn leerling een BBL-er is?
Bij dit type leerlingen staat er “BBL” op de leerwerkovereenkomst. Andere onderwijstypen, zoals sommige vmbo-leerwerktrajecten, VSO en PRO komen ook in aanmerking. Hieronder zijn deze daarom nader toegelicht.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende check van uw stagiairs. Vul daarvoor het contactformulier op deze site in.
Wat zijn de trajecten waarvoor subsidie mogelijk is?
Middelbaar Beroepsonderwijs (mbo)
• BBL-trajecten (Beroeps Begeleidende Leerweg) in alle sectoren komen in aanmerking voor subsidie;
• Ook als u al subsidie ontvangt van uw sectorfonds, heeft u recht op deze aanvullende subsidie!
• BBL-leerwerkplekken in de sectoren landbouw, horeca en recreatie kunnen extra subsidie krijgen. Neem contact met ons op voor meer uitleg als u tot deze categorie behoort;
• Let op! De reguliere beroepsopleidende leerweg (BOL) of andere trajecten zijn niet subsidiabel.
Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (vmbo)
• Leerlingen uit deze categorie moeten het derde of vierde leerjaar van hun opleiding volgen;
• Het dient te gaan om een basisberoepsgerichte leerweg, opgezet als een leerwerktraject;
• Doel van het traject moet zijn om een startkwalificatie te behalen voor een basisberoepsopleiding.
Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO)
• Leerlingen die in het laatste schooljaar van deze opleiding zitten;
• Het uitstroomprofiel van de leerling is ‘arbeidsmarktgericht’ of een leerwerktraject binnen het uitstroomprofiel ‘vervolgonderwijs’.
Praktijkonderwijs (PRO)
• Alleen als de leerling het laatste schooljaar volgt, is subsidie in dit onderwijstype mogelijk.
Entree in het vmbo
• Hier gaat het om praktijkleerplaatsen van de entreeopleiding, een basisberoepsgerichte en -begeleidende leerweg van het vmbo.
Hoger Beroepsonderwijs (hbo)
• U kunt subsidie krijgen voor een duaal- of deeltijdtraject in de onderstaande branches:
* Techniek;
* Landbouw en natuurlijke omgeving;
* Gezondheidszorg;
* Gedrag en maatschappij
• Voor een associate degree of hbo-master is ook subsidie Praktijkleren mogelijk;
• Let op! De normale voltijds hbo opleidingen en afstudeerstages komen niet in aanmerking voor subsidie.
Promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding (toio’s)
• Bij de begeleiding van promovendi zijn er twee subsidiabele opties:
1. De promovendus is in dienst bij u voor het onderzoek of heeft een aanstelling bij de universiteit of een instituut van de NWO of de KNAW. U betaalt de loonkosten op basis van een overeenkomst;
2. De promovendus is in dienst bij u als werkgever en de begeleiding bij het onderzoek vindt plaats door de universiteit of door een instituut van de NWO of de KNAW.
• Bij de begeleiding van toio’s zijn er ook twee subsidiabele opties:
1. De toio is in dienst van of heeft een aanstelling bij de universiteit en voert zijn ontwerpopdracht bij uw bedrijf. Hier ligt een overeenkomst aan ten grondslag;
2. De toio is in dienst bij u als bedrijf en voert zijn ontwerpopdracht uit terwijl de universiteit hem of haar begeleidt. Dit moet gebeuren aan de hand van een overeenkomst tussen u als bedrijf en de universiteit.
• Let op! Bijjzondere universiteiten of daaraan verbonden academische ziekenhuizen of privaatrechtelijke onderzoeksorganisaties komen niet voor subsidie in aanmerking. (= Deltaris, Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium, Dienst Landbouwkundig Onderzoek, Energieonderzoek Centrum Nederland en MARIN).
Ik twijfel, kunt u mij helpen om te bepalen of ik Subsidie Praktijkleren 2023 kan ontvangen?
Ja, dat kan geheel vrijblijvend. Ons bureau helpt u allereerst graag aan een duidelijk antwoord. Neem daarom altijd contact met ons op voor een gratis check. Vul het contactformulier in of mail naar info@brandssubsidieadvies.nl. Dan bent u er zeker van dat u geen geld laat liggen.
Ik krijg al subsidie voor een leerling vanuit het sectorfonds. Mag ik nu ook Subsidie Praktijkleren 2023 aanvragen?
De subsidie Praktijkleren is een landelijke overheidsregeling die voor alle sectoren geldt. Ook als u al een bijdrage vanuit een sectorfonds ontvangt, bijvoorbeeld uit het Stagefonds Zorg, OOM (= Opleiding, Ontwikkeling, Metaalbewerking) of OTIB (Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf), dan heeft u evengoed recht op de subsidie Praktijkleren. De subsidie Praktijkleren is dus een aanvullende regeling bovenop deze sectorregelingen.
Wat zijn de voorwaarden waaraan ik moet voldoen?
Uw organisatie moet een allereerst erkend leerbedrijf zijn. Daarnaast is het verplicht om bewijsstukken te bewaren waaruit blijkt dat de leerling begeleiding heeft gekregen. Bijvoorbeeld BPV-opdrachten (afgetekend). Daarnaast dient u een aan- of afwezigheidsregistratie van de leerling bij te houden. Bij een steekproef moet u deze stukken uiteindelijk kunnen overleggen.
Wanneer kan ik BBL-subsidie voor leerlingen aanvragen?
Vanaf 6 juni 2023 is het mogelijk Subsidie Praktijkleren aan te vragen. De uiterste datum om een subsidieaanvraag in te dienen wordt nog bekend gemaakt. In verband met de nodige voorbereiding vragen wij u zo snel mogelijk contact op te nemen indien u gebruik wilt maken van de subsidie Praktijkleren.
Kunt u voor mij de subsidieaanvraag verzorgen?
Brands Subsidieadvies neemt graag het aanvraagtraject voor u uit handen. Dat is bovendien mogelijk op basis van “no cure no pay”. Er zijn dan alleen kosten zodra u de subsidie daadwerkelijk op uw bankrekening gestort krijgt. Tijdens het aanvraagproces zijn wij de contactpersoon richting de subsidieverstrekker. Kortom, u heeft dus nergens omkijken naar.
Wat is de volgende stap die ik nu kan zetten?
Onze medewerkers controleren om te beginnen eerst geheel vrijblijvend of uw onderneming in aanmerking komt voor de subsidieregeling Praktijkleren. Dit is een gratis service. Maak daar dus gerust gebruik van.
Bel hiervoor direct onze advieslijn: 0527-785314 of vul het contactformulier in.